Darahsatriadotcom

Followers

Monday, 17 June 2013

Wajib Baca : Demokrasi Malaysia Menuju Kematangan?

PRU-13 yang dianggap ibu kepada PRU itu akhirnya memihak kepada Barisan Nasional (BN) yang diamanahkan rakyat sekali lagi untuk meneruskan pemerintahannya setelah lebih setengah abad, (sebelum ini dikenali dengan Kerajaan Perikatan) sekali gus mencatat sejarah sebagai antara kerajaan paling lama mengekalkan kuasanya di rantau ini.

Bagaimana sistem dan amalan “demokrasi terbimbing" berkembang di negara ini. Dalam apa jua keadaan dari dahulu sehingga sekarang, media dalam bentuk akhbar cetak, elektronik iaitu televisyen, laman portal dan blog di samping laman sosial seperti twitter dan facebook telah memainkan peranan untuk mengubah corak pemikiran rakyat ke arah lebih bebas dan terbuka untuk menyuarakan sesuatu perkara.

Walaupun terdapat Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (PPPA), Akta Fitnah 1957, Akta Hasutan 1948 dan Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998, namun sejak kebelakangan ini, sama ada ahli politik ataupun rakyat biasa sentiasa mahu menguji kekuatan dan pengertian sistem demokrasi yang diamalkan di Malaysia.

Maka tidak hairanlah beberapa pengguna laman sosial baru-baru ini ditahan kerana menghina institusi raja-raja Melayu dan nabi Muhammad SAW. Mereka yang terlibat ini ialah golongan berpelajaran dan sudah pasti mengetahui akibatnya tetapi masih mahu mencuba nasib agar dapat mempengaruhi orang lain dengan pendapat mereka itu.

Benarkah Kiasu Cina Sengaja Main Sentimen Rasis?

Kebanyakkan negara Eropah dan Amerika Syarikat (AS), mana-mana individu atau pihak yang cuba mengkritik, menegur apatah lagi mengecam bangsa Yahudi, mereka akan dicop sebagai anti-Semitik (anti-Yahudi).

Sentimen anti-Semitik sebenarnya adalah propaganda Yahudi untuk melindungi kepentingan mereka yang berselindung di sebalik kuasa-kuasa besar dunia seperti AS dan beberapa negara Eropah lain.

Selain itu, bangsa Yahudi menjadikan sentimen tersebut sebagai cara mereka menyembunyikan kegiatan keji mereka seperti penipuan, memonopoli perniagaan, penindasan dan penjajahan.

Hanya Sandiwara Anwar!

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat tidak akan memboikot persidangan parlimen ke-13, kata Pengerusi DAP, Karpal Singh. 

Beliau berkata Ahli Parlimen pembangkang daripada DAP, PKR dan PAS dijangka mengangkat sumpah di Parlimen pada 24 Jun. 


"Saya mendapat tahu semua mereka, termasuk penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menghadiri persidangan parlimen," kata Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu kepada pemberita ketika melakukan kunjungan mingguannya ke pasar Air Itam di sini hari ini. 

Karpal berkata demikian bagi mengulas laporan bahawa Ahli Parlimen PKR mungkin menimbang untuk memboikot upacara angkat sumpah pada sidang parlimen baharu yang bermula 24 Jun. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...