Darahsatriadotcom

Followers

Saturday, 6 July 2013

Presiden UMNO Boleh Dipertandingkan!

Mana-mana ahli UMNO yang berhasrat untuk bertanding jawatan tertinggi dalam parti itu pada pemilihan tahun ini perlu menjadi ahli Majlis Tertinggi (MT) parti sekurang-kurangnya satu penggal.

Setiausaha Agong UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, syarat tersebut merupakan satu daripada perkara terkandung dalam Perlembagaan UMNO yang baharu.

Katanya, calon yang layak bebas untuk bertanding tanpa memerlukan pencadang mahu pun penyokong.

Bila Speaker DUN Terlalu Bodoh!


Tindakan memansuhkan sesi soal jawab dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) kali ini berkemungkinan tidak sah kerana tidak mengikut peraturan ditetapkan.

Ketua Penerangan UMNO negeri, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya berkata, sebelum ini mana-mana keputusan yang hendak dibuat perlu mendapat persetujuan dewan terlebih dahulu dan bukan dilaksanakan tanpa dibincangkan ahli-ahlinya.

Menurutnya, berdasarkan peraturan dewan, perlu ada pihak yang membuat usul cadangan diikuti usul menyokong seterusnya dibuka kepada semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk membuat keputusan sama ada bersetuju atau sebaliknya.

Tragedi Jadi Pengajaran!

Insiden Presiden Mohammed Mursi yang digulingkan oleh tentera Mesir perlu dilihat sebagai pengajaran berguna kepada rakyat tentang kepentingan mempertahankan kedaulatan negara.

Penasihat Kerajaan Dalam Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan, Tan Sri Dr. Rais Yatim berkata, pengalaman hitam itu juga telah meningkatkan semangat patriotisme dalam kalangan rakyat dan peranan kerajaan bagi menangani situasi tersebut.

Katanya, insiden tersebut bukan sahaja dilihat sebagai satu pertembungan nilai berkenaan politik semata-mata, malah turut melibatkan perkara lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...