Darahsatriadotcom

Followers

Tuesday, 20 August 2013

Bahaya Abaikan Isu Agihan Kekayaan!

Lepas kita berpuasa, belanja puasa dan belanja raya Kunta Kinte rasa banyak yang sesak duit. Ada yang sesak teruk dan ada yang tak berapa teruk. Ada yang putus langsung sampai tak boleh bayar hutang atau kena tambah hutang. 

Tok nenek kita ingatkan kita belanja ikut yang mampu. Mereka kias kata ukur baju pada badan dan jangan lebih besar kerak daripada periuk. Agama kita pula sangat tak galakkan kita berhutang. 


Kunta Kinte selalu ingatkan iaitu orang yang berhutang adalah hamba. Tak kiralah dia hutang siapa – hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), hutang MARA, hutang bank, hutang ceti, hutang along, hutang kawan – wajib bayar. Bagi orang Islam, mati dalam hutang  sangatlah buruk. 

Banyak juga orang Melayu berhutang pasal miskin. Tapi ada juga yang berhutang pasal tak ukur baju dengan badan. Yang Kunta Kinte sangat sedih dan sangat bimbang adalah banyak orang Melayu tak tahu pun yang mereka miskin. 

Guan Eng Perlu Sedar Diri!


Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng perlu sedar bahawa tiada individu atau parti politik yang lebih tinggi mengatasi undang-undang di negara ini.

Pengerusi Kelab Setia 1Malaysia Pulau Pinang, Lim Boo Chang berkata, semua parti politik termasuk UMNO tertakluk kepada arahan Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang telah diberikan kuasa untuk memantau pergerakan mereka.

Menurutnya, jika Guan Eng tidak memahami konsep mudah tersebut, beliau boleh merujuk kepada pemimpin-pemimpin DAP lain yang kebanyakannya adalah peguam.

Haram Ikhwan, Tamat Darurat...


Haram Ikhwan, tamat darurat

Anggota kabinet kerajaan Mesir akan membincangkan langkah menamatkan krisis politik negara itu termasuk mengharamkan pergerakan Ikhwanul Muslimin dan menamatkan perintah darurat.

Timbalan Perdana Menteri, Ziad Bahaa el-Din, menggesa perintah darurat segera ditamatkan, semua parti politik kembali dibenarkan bergerak dan jaminan diberi kepada hak asasi manusia termasuk hak berhimpun. 

Ikhwanul Muslimin, bagaimanapun, berikrar meneruskan bantahan besar-besaran sehingga bekas Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan 3 Julai lalu.

Tidak diketahui sejauh mana cadangan Ziad akan mendapat sokongan.

Ketika menyalahkan Ikhwan atas petumpahan darat itu, Perdana Menteri Hazem el-Beblawi menyarankan supaya pergerakan berusia 85 tahun ini diharamkan sekali gus akan menyebabkannya bergerak secara rahsia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...