Darahsatriadotcom

Followers

Saturday, 19 October 2013

Pesan Politik Buat Generasi Muda!

Abad ke-21 adalah abad orang muda sekarang. Dalam tempoh terdekat, Malaysia akan berada di tangan atau di bahu kepemimpinan orang muda. Sewaktu menjelang fajar hari pertama 2020, anak-anak yang lahir pada hari pertama tahun 2000 akan menyambut hari jadi ke-20. Mereka yang lahir 20 tahun sebelum tahun 2000 akan berumur 40 tahun. Pada usia matang itu, ada kalangan mereka sudah berada di barisan kepemimpinan dan pentadbiran negara. 

Golongan Pemuda dan Puteri UMNO sekarang tentu mengalami pahit maung berada dan bertarung di gelanggang politik. Mereka yang berada di luar politik atau dalam parti politik yang lain sekalipun masing-masing ikut merasai gelombang kehidupan berpolitik. 

Apakah senario politik dekad pertama abad ke-21, antaranya perpecahan umat Islam-Melayu dan perkauman akan terbawa sama dua tiga dekad lagi? Apakah masalah dan isu sikap generasi akan mengubah senario masa hadapan? 

Memilih Pemimpin Dinanti-Nantikan...

Pemilihan Agung UMNO terutama pada Sabtu 19 Oktober ini yang melibatkan pemilihan Ketua Bahagian, Majlis Tertinggi dan Naib Presiden dilihat sebagai kayu ukur seluruh rakyat Malaysia mengenai sejauh mana UMNO menterjemah isyarat yang disampaikan oleh pengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu.

Isyarat pengundi sangat jelas: Pengundi Cina menolak Barisan Nasional (BN) dengan sentimen yang dimainkan oleh DAP, kononnya UMNO sebagai tulang belakang BN yang bakal mengetuai kerajaan adalah parti ultra nasionalis Melayu.

Manakala yang lebih signifikan lagi penolakan pengundi Melayu muda di bandar terhadap calon-calon BN termasuk daripada UMNO kerana beranggapan parti ini gagal menampilkan calon yang berintegriti untuk menyokong transformasi yang disarankan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...