Darahsatriadotcom

Followers

Sunday, 11 August 2013

Untunglah... BR1M Naik Oktober Ini!

Kerajaan akan menaikkan kadar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tahun depan dan perkara itu akan diusulkan dalam pembentangan Bajet 2014 pada 25 Oktober ini.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, kenaikan itu sejajar dengan janji kerajaan meningkatkan bantuan tersebut kepada kadar maksimum sehingga RM1,200 dalam tempoh empat hingga lima tahun akan datang.

"Kita sedang mempertimbang meningkatkan kadar bantuan BR1M kepada rakyat dan dalam masa sama melihat kemungkinan meletakkan bantuan tersebut dalam dasar Jaringan Keselamatan Sosial atau Social Safety Net.

"Untuk tahun depan kita naikkan sedikit," katanya ketika ditemui dalam majlis rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya, di Sungai Rokam, di sini hari ini.

Dasar Berasaskan Kaum Nak Dihapuskan?

Dasar berasaskan kaum termasuk Dasar Ekonomi Baru (DEB) seperti dilaksanakan di negara ini adalah yang terbaik dalam memberikan keadilan kepada rakyat.

Yang Dipertua Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Pahang, Datuk Dr. Abd. Wahid Abd. Manap berkata, dengan kira-kira 29 juta penduduk, Malaysia pastinya mempunyai acuan tersendiri dalam menentukan hala tuju negara dan rakyatnya.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan mana-mana pihak termasuk bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew supaya tidak mencampuri urusan berkaitan dasar Malaysia.

Guan Eng Samseng Politik!

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng didakwa cuba berlagak sebagai 'samseng' politik apabila sanggup melakukan apa sahaja termasuk 'mengugut' Pendaftar Pertubuhan (ROS) demi menutup segala penyelewengan parti itu daripada terbongkar.

Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mendakwa, Guan Eng ketika ini begitu tertekan dengan desakan pemilihan semula Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) oleh ROS dan akar umbi DAP sehingga terpaksa menggunakan pelbagai taktik untuk mengaburi mata umum.

Sehubungan itu, Tunku Abdul Aziz mengingatkan ROS supaya tidak tunduk dengan mana-mana kehendak serta syarat dikenakan Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.

"Guan Eng memang ingat beliau kebal daripada undang-undang. Siapa dia untuk memberi kata dua kepada ROS? Penubuhan DAP adalah di bawah bidang kuasa ROS, bukan sebaliknya. Anak beranak, Lim Kit Siang dan Guan Eng sering menganggap mereka kebal undang-undang.

Kurang Ajarnya Kuan Yew!

Pandangan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew mengenai dasar-dasar berasaskan kaum di negara ini yang didakwa tidak menguntungkan Malaysia disifatkan sebagai satu pandangan lapuk dan sempit.

Timbalan Pengerusi Majlis Profesor Negara, Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, Kuan Yew harus sedar bahawa beliau hanya mentadbir sebuah negara yang kecil iaitu tiga juta penduduk berbanding Malaysia yang mempunyai kira-kira 29 juta penduduk.
‘‘
Mana boleh hendak bandingkan Singapura dengan Malaysia, beliau tadbir Singapura yang hanya memiliki tiga juta penduduk dengan sistem meritokrasi.

‘‘Selain itu, kita faham pandangan tersebut berdasarkan pengalaman di Singapura iaitu satu kaum mendominasi negara terbabit, tidak sama seperti Malaysia yang mempunyai keseimbangan antara Melayu dengan bukan Melayu,’’ katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...