Darahsatriadotcom

Followers

Wednesday, 21 August 2013

Undang-Undang Jenayah Diteliti...

Kerajaan sedang meneliti sama ada undang-undang sedia ada memadai untuk membanteras jenayah atau ada keperluan menggubal undang-undang tambahan. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan juga belum membuat keputusan sama ada mewujudkan kembali undang-undang pencegahan bagi menentang jenayah serius di negara ini. 


“Kita mahu meneliti sama ada undang-undang sedia ada memadai dan buat masa sekarang, kita sedang adakan perbincangan intensif,” katanya pada sidang media selepas menghadiri majlis rumah terbuka Aidilfitri Kementerian Kewangan di sini, semalam. 

Ditanya sama ada wujud keperluan menghidupkan semula undang-undang pencegahan, Najib berkata, masalah dengan undang-undang itu ialah ia dilaksana sebelum kesalahan dilakukan. 

Seksualiti Merdeka... Adoyai!

Penganjur program Seksualiti Merdeka 2011 gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan hari ini untuk mendapatkan kebenaran bagi membatalkan keputusan polis yang mengharamkan semua program dan acara Seksualiti Merdeka pada tahun itu.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Clement Allan Skinner yang bersidang bersama Datuk Mohamad Ariff Md. Yusof dan Datuk David Wong Dak Wah memutuskan demikian selepas menolak rayuan lima ahli jawatankuasa program tersebut.

Perayu-perayu ialah Pang Khee Teik, 39; K.T. Angela Marianne, 49; S. Thilaga, 26; Siti Zabedah Kasim, 50, dan Md. Nor Ismat Selamat, 30.

Kuorum berkenaan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) pada 1 Mac tahun lalu yang menolak permohonan semakan kehakiman mereka selepas membenarkan bantahan Peguam Negara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...