Darahsatriadotcom

Followers

Monday, 26 August 2013

Politik Sosialis Ditolak Rakyat Malaysia!

Punca utama Datuk Nik Aziz Nik Mat menolak Syed Husin Ali sebagai calon kerusi Parlimen Kota Bharu dalam pilihan raya umum, 10 tahun lalu ialah kerana Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berfahaman sosialis. Walaupun pencalonan Syed Husin dicadangkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Menteri Besar Kelantan ketika itu tetap menolak kerana menganggap sosialis ‘adik komunis’. 

Padanya, orang berideologi sosialis ‘tidak ada agama’. Apabila keputusan PRU-10 diumumkan, PAS mengalami keputusan paling buruk sejak memerintah Kelantan pada 1990. Kerajaan PAS hampir tumbang. Menurut Syed Husin, ketika melawat Nik Aziz yang terpaksa masuk hospital selepas keputusan pilihan raya 2004, Mursyidul Am PAS itu menunjukkan reaksi beliau menyesal dengan keputusan tidak membenarkannya bertanding. 


Nik Aziz bukan satu-satunya pemimpin pembangkang yang tidak percayakan calon sosialis. Beberapa pemimpin lain menolak kerjasama dengan Parti Sosialis Malaysia (PSM) dalam PRU-13 lalu. Di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Damansara, PAS meletakkan calon walaupun Presiden PSM, Dr Mohd Nasir Hashim bertanding di situ. Akibatnya, kedua-dua mereka kalah dan kerusi itu dimenangi calon Barisan Nasional (BN). PSM gagal memenangi sebarang kerusi dalam PRU-13 kerana semua calonnya kalah dalam pertandingan tiga atau empat penjuru. 

Sehingga hari ini, pakatan pembangkang tidak mampu membuat keputusan sama ada untuk menerima permohonan PSM menjadi anggotanya. Anwar berkata PSM boleh menjadi parti sekutu jika ia menerima dasar bersama pakatan pembangkang tapi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution menolak. 

Pengajaran Dari Bumi Mesir!

Tarikh 3 Julai lalu mencatat satu lagi peristiwa hitam buat Mesir apabila Presidennya, Mohammed Mursi yang dipilih rakyat disingkirkan oleh tentera dalam satu rampasan kuasa, selepas sempat memerintah selama setahun.

Kemelut terbaharu politik Mesir itu mencetuskan tanda tanya besar, apakah sebenarnya kemahuan rakyat Mesir selepas diktator Hosni Mubarak ditumbangkan pada Februari 2012? Detik bersejarah ini disaksikan sendiri Farrah Adeeba Mohamed Ashraf, nama yang tidak asing lagi dalam dunia penyiaran.

Farrah bersama anaknya, Muhammad Razique Rafique, 3, berada di Mesir sejak Jun dan baru sahaja kembali ke tanah air, Isnin lalu.

"Saya dan anak ke sana untuk mengikuti pengajian al-Quran dan tinggal bersama adik saya di pangsapuri yang terletak bersebelahan Masjid Ibrahim, Iskandariah, Mesir.

''Pada awal Jun, krisis dan pergolakan politik tidaklah 'parah' seperti sekarang, bagaimanapun selepas tiga minggu berada di sana, keadaan mula berubah. Saya menyaksikan perhimpunan dua kumpulan berbeza," katanya yang mengakui agak takut melalui kawasan perkhemahan protentera ketika sebahagian rakyat Mesir mahu menjatuhkan kerajaan demokratik Mursi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...