Darahsatriadotcom

Followers

Tuesday, 17 September 2013

Mayat Chin Peng Tidak Diterima di Bumi Malaysia!

Mayat bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng yang meninggal dunia di Thailand akibat sakit tua pada usia 90 tahun tidak akan diterima untuk dibawa pulang ke negara ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, walaupun sudah meninggal dunia, mendiang tetap ketua pengganas komunis yang bertanggungjawab membunuh ribuan anggota keselamatan negara.

Katanya, kematian Chin Peng itu juga tidak mungkin dapat memadam rasa kebencian terhadap mendiang terutama dalam kalangan balu-balu anggota polis dan tentera yang dibunuh kejam pengganas komunis.

Malas Berfikir Hilang Segalanya!

Masyarakat Malaysia hari ini amat gemar mempercayai mesej pesanan ringkas pendek dan padat berbanding kisah panjang berjela sebagaimana yang ditulis oleh wartawan dalam surat khabar seperti Utusan Malaysia yang merupakan akhbar paling berpengaruh semenjak 75 tahun lalu. 

Sebagai media tertua di negara ini, Utusan Malaysia ibarat kata Seniman Datuk Aziz Sattar dalam satu dialog adegan filem Seniman Bujang Lapok. Beliau berkata kepada peraih berbangsa Cina. 

"Macam-macam ada cerita di dalamnya..." (Beliau merujuk peranan akhbar yang membekalkan segala pengetahuan tetapi dijual dengan harga pukal apabila sudah basi bahan berita di dalamnya).

Begitulah analoginya kalau kita menganggap akhbar sebagai sekadar bahan perniagaan bukan menyuarakan perjuangan sesuatu bangsa dan negara itu sendiri. Akhbar dijadikan alat untuk menempah populariti semata-mata oleh pihak tertentu bukan satu wadah untuk memperolehi sebanyak ilmu dalam bidang politik, bisnes, hiburan dan paling dicari ialah iklan kerja kosong dalam sektor awam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...