Darahsatriadotcom

Followers

Thursday, 25 July 2013

Bimbangnya Perkasa Akan Nasib Melayu!

Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) hari ini bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi meluahkan kebimbangan orang Melayu berhubung isu-isu semasa seperti pendidikan, ekonomi dan agama.

Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, pertemuan yang berlangsung selama satu jam itu disertai 10 barisan kepimpinan pertubuhan tersebut dan diadakan dalam suasana yang sangat emosi.

"Perkasa telah sampaikan perkara-perkara yang orang Melayu dan Islam rasa tidak senang hati terutama isu ekonomi, pendidikan, agama dan meritokrasi.

"Dalam isu ekonomi, kita suarakan tentang ketidakberkesanan walaupun banyak dasar yang dibuat oleh kerajaan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Lagi-Lagi Hal Anwar Ibrahim!

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa gagal memenuhi janji bahawa beliau akan melepaskan semua jawatan di dalam parti sekiranya pakatan pembangkang kalah dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).
 
Ahli Dewan Negara, Senator Datuk S. Nallakaruppan berkata, Anwar yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) pernah menyatakan hasratnya untuk memboikot majlis angkat sumpah di Parlimen, namun beliau merupakan wakil rakyat pembangkang yang pertama mengangkat sumpah.

"Ini semua lakonan beliau. Ketua Pembangkang seorang yang seperti sesumpah. Ketua Pembangkang juga sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapai cita-cita peribadi dan matlamat beliau," katanya ketika membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Negara hari ini.

Blogger Lucah Dilepaskan!

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan pasangan “bak kut teh” yang memprovokasi terhadap Umat Islam semasa bulan Ramadan untuk diikat jamin hari ini.

Hakim Datuk Azman Husin membenarkan Alvin Tan dan Vivian Lee diikat jamin dengan RM30,000 dan seorang penjamin bagi setiap seorang selepas membenarkan permohonan semakan mereka.

Beliau juga mengarahkan passport kedua-dua pasangan itu juga ditahan dan mereka dihalang untuk memuat naik sebarang artikel menyinggung, komen memprovokasi dan gambar pornografi yang menyentuh sensitiviti kaum dan agama.

Hakim juga menghalang kedua-dua pasangan daripada menggunakan sebarang alat komunikasi seperti telefon pintar untuk membangkitkan ketegangan kaum dan agama.

Panas : Ahli Parlimen PR Didakwa!

Dua Ahli Parlimen, empat aktivis mahasiswa dan seorang anggota Sekretariat Parti Keadilan Rakyat (PKR) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan melanggar Akta Perhimpunan Aman 2012 dalam perhimpunan Black 505 di Padang Merbok, bulan lalu.
 
Ahli Parlimen Pandan, Mohd. Rafizi Ramli dan Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke Siew Fook bersama aktivis mahasiswa, Adam Adli Abd. Halim, Muhammad Safwan Anang @ Talib, Ekhsan Bukharee Badarul Hisham, Mohamed Bukhairy Mohamed Sofian dan anggota sekretariat PKR, Muhammad Adib Ishar mengaku tidak bersalah atas pertuduhan berlainan.

Mohd. Rafizi, 36, Siew Fook, 36, dan Muhammad Adib, 24, didakwa bersama seorang lagi yang masih bebas gagal mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner (ACP) Zainuddin Ahmad yang memerlukan mereka mendapatkan kebenaran daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bagi menggunakan Padang Merbok untuk perhimpunan itu.

Titanic Shafee-Karpal Battle To Undo Anwar's Acquittal!

A Titanic courtroom battle is shaping up between two legal gladiators -- Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah for the government and Karpal Singh for Datuk Seri Anwar Ibrahim in the prosecution's bid to undo the opposition leader's Sodomy II acquittal delivered early last year.

The outcome is as salivating as the prospects of this unprecedented legal skirmish, with its political implications, and the hype and theatrics surrounding it.

Shafee is not just a courtroom lawyer with defences of unusual clients in the dock. He is also a celebrity with the defiance you'd normally associate with the colourful people he defended against criminal charges of murder, drug dealing and organised crime.

When Shafee sets about defending the accused, he inadvertently becomes the news, a cause celebre of sorts at ease as a pugilist debunking allegations not just in the courtroom but also in the realm of public opinion. But Karpal bores the same reputation, too.

Isu Murid Bukan Islam Makan di Bilik Persalinan: Siri Provokasi Terancang!

Selepas PRU-13, kita menyaksikan penghinaan terhadap agama Islam dilakukan secara bertubi-tubi melalui laman-laman sosial peribadi. Difahamkan, keberanian pihak yang membenci Islam untuk terus melakukan provokasi adalah berpunca dari terhapusnya Akta Hasutan dan akta-akta pencegahan.   

Apa yang berlaku ini jelas menunjukkan yang mereka telah merancang strategi untuk menimbulkan ketegangan sejak dari awal iaitu sejak mereka mendesak kerajaan untuk menghapuskan akta-akta itu lagi. 

Belum lagi isu Alvivi reda, kini timbul pula isu murid bukan Islam yang kononnya dilayan seperti hamba dan disuruh makan di dalam tandas sebagai menghormati murid Islam yang berpuasa.   Isu ini menjadi ‘viral’ dalam sekelip mata di mana belum pun sampai 24 jam ia sudah dipetik oleh media antarabangsa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...