Darahsatriadotcom

Followers

Wednesday, 26 June 2013

Bila Titah Seri Paduka Diperlekeh...

Ahli Parlimen pakatan pembangkang tidak sependapat ketika memberikan reaksi berhubung titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mua'dzam Shah dalam majlis pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen Ke-13, di Dewan Rakyat hari ini.
 
Ahli Parlimen Bagan yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng seolah-olah memperlekehkan titah Seri Paduka dengan menyifatkannya sebagai 'skrip' yang telah disediakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN). 

Dakwa Guan Eng yang merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang, titah Seri Paduka sebenarnya telah disediakan oleh BN, tidak melibatkan kepentingan rakyat, malah, terdapat banyak kepincangan kerajaan yang cuba disorokkan. 

Ragam Anwar Ibrahim...

Dulu kata tak setuju, tapi angkat sumpah pula.. Rakyat diluar sana berbaring di jalanan kerana dia.. Tapi, apa sudah jadi? Kira sistem pilihanraya di Malaysia adil dan telus la... Adoyai...


Perginya Seorang Doktor Rakyat...

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dr. A Rahman Mokhtar,54, yang meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini pagi ini merupakan anak Pulau Perhentian yang pertama menjadi doktor.

Allahyarham menjadi kebanggaan penduduk pulau masyarakat nelayan itu apatah lagi beliau kembali bersama untuk mereka sebagai pegawai perubatan dan kemudiannya sebagai seorang wakil rakyat yang mengenepikan sentimen politik dalam urusan khidmatnya.

Dikenang sebagai anak nelayan dan seorang pemimpin yang perwatakan cukup sederhana,senang disapa dan didekati, mudah pula menyulam senyuman dalam bicara dan dianggap sebagai ahli politik yang lurus, disenangi rakan dan lawan.

Video Yang Menyakitkan Hati Anwar...


Berubah Sebelum Diubah!

Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengajak semua 222 Ahli Dewan Rakyat supaya berubah untuk kebaikan ke arah demokrasi matang bagi memartabatkan Parlimen Malaysia ke tahap tinggi. 

Yang Dipertua Dewan Rakyat yang dipilih semula untuk Penggal Pertama Parlimen Ke-13 itu, berkata beliau sendiri bertekad untuk berubah dan berjanji menjalankan tugas dengan adil dan saksama, sekali gus mahu Ahli Parlimen turut sama melaksanakan tanggungjawab dengan dedikasi, beramanah dan berkesan. 

Beliau berkata, saranan untuk berubah itu kerana beberapa tahun kebelakangan ini, pelbagai seruan dilaungkan pemimpin dan rakyat akar umbi yang mempunyai pengertian tersendiri.

Parti Bahan Ujikaji!

Barisan Nasional (BN) akan mewujudkan makmal politik dengan memberi tumpuan terhadap perubahan yang harus dilaksanakan parti itu selaras perubahan landskap politik negara. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata makmal yang akan dikendalikan bulan depan diberi tempoh tertentu untuk mencadangkan perubahan yang perlu dilakukan BN dalam bentuk struktur, penjenamaan dan dasar. 


Katanya, dengan mengambil kira senario politik semasa dan pencapaian BN pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), makmal itu dijangka dapat merumuskan langkah yang perlu diambil parti untuk lebih maju pada masa akan datang. 

PM Umum Bonus Penjawat Awam!

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang akan membuat keputusan berhubung pemberian bonus untuk penjawat awam tahun ini, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Beliau berkata keputusan itu akan dibuat Najib selaku Menteri Kewangan sempena pembentangan Belanjawan 2014 yang dijadual 25 Oktober ini.

"Saya rasa kerajaan akan membuat keputusan bila kerajaan buat bajet (pembentangan Belanjawan 2014), PM sendiri akan buat keputusan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) hari ini. Seramai 1,374 petugas dari 42 Jabatan/Agensi/ Bahagian Jabatan Perdana Menteri menerima anugerah itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...