Darahsatriadotcom

Followers

Friday, 6 September 2013

Cukai Jalan Bakal Dimansuhkan?

Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) mencadangkan kerajaan memansuhkan cukai jalan dan mengurangkan kadar insurans bagi kenderaan berkapasiti kurang daripada 2,000cc.
 
Presidennya, Datuk Hashim Othman berkata, kerajaan harus peka terhadap keperluan golongan berpendapatan rendah dan sederhana supaya golongan berkenaan dapat mengharungi cabaran semasa ekonomi negara.

"Saya berharap daripada penjimatan yang diperoleh daripada pengurangan subsidi bahan api dapat digunakan untuk memansuhkan cukai jalan kenderaan dan pengurangan kadar insurans," katanya di sini.

Jom Fahami Kenaikan Harga Minyak!

Kenaikan harga minyak merupakan isu ekonomi paling sensitif buat rakyat Malaysia. Tindakan merasionalisasikan subsidi minyak adalah satu tindakan yang tidak popular. 

Bagi mana-mana pemimpin pun ia boleh mencetuskan dilema kerana perlu membuat pertimbangan sama ada ingin terus menjadi popular yang mana sentiasa kelihatan mementingkan kebajikan rakyat ataupun mengutamakan kedudukan kewangan negara dalam tempoh jangka masa panjang.

Di sinilah, seorang pemimpin kena membuat pertimbangan terbaik. Jika mahukan populariti, nescaya, apa sahaja yang menyenangkan hati rakyat akan dipertahankan. 

Namun, dalam tempoh jangka masa panjang kedudukan kewangan negara akan terjejas teruk. Iktibar pemimpin-pemimpin negara Barat yang terlalu menjaga populariti mereka menyebabkan ekonomi negara mereka dilanda kemelesetan teruk.

Sana Sini Minyak... Jangan Ada Yang Naik Minyak!

Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, Barisan Nasional (BN) sentiasa berusaha menjadi kerajaan yang bertanggungjawab dan bukan popular semata-mata apabila mengurangkan subsidi minyak.

Timbalan Perdana Menteri berkata, tindakan itu yang menyebabkan harga petrol RON 95 dan diesel naik sebanyak 20 sen bukan bertujuan membebankan rakyat, sebaliknya mahu memperkukuhkan ekonomi negara.

Beliau berkata, kerajaan pada masa ini menanggung sebanyak RM24 bilion subsidi setahun untuk bahan bakar dan keputusan mengurangkan kadar subsidi itu dapat menjimatkan sehingga RM3.3 bilion setahun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...