Darahsatriadotcom

Followers

Wednesday, 19 June 2013

Lim Guan Eng Bakal Dilondehkan Oleh Wanita!

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Ayer Tawar, Datuk Jahara Abdul Hamid dilantik sebagai Ketua Pembangkang bagi mewakili Barisan Nasional (BN) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang untuk penggal ini.

Pelantikan itu menjadikan Jahara sebagai wanita pertama menjadi Ketua Pembangkang di DUN Pulau Pinang.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, sebelum ini, pihaknya mengesyorkan nama Jahara sebagai Ketua Pembangkang dan diterima oleh semua sembilan ADUN BN lain.

Beliau berkata, pelantikan Jahara itu dipersetujui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Siapa Pengkhianat Dalam PAS Sebenarnya?

Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa tidak sewajarnya menggelar mana-mana pemimpin parti yang tidak menyertai perhimpunan anjuran pakatan pembangkang bagi membantah perjalanan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu, sebagai pengkhianat.

Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak, Norazli Musa berpandangan, gelaran pengkhianat sebenarnya lebih tepat diberikan kepada mana-mana pemimpin Pas yang mematuhi arahan pucuk pimpinan parti lain.

Menurut beliau, arahan untuk menganjurkan perhimpunan membantah keputusan PRU-13 dikeluarkan oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bukan melalui persetujuan majlis pimpinan pakatan pembangkang.

Benarkah Najib Dan Anwar Bertemu?

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menafikan khabar angin beliau menjadi perantara pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa berlaku di Jakarta, Indonesia baru-baru ini.
 
Katanya, beliau mengiringi Perdana Menteri ke negara jiran itu Isnin lalu bagi menghadiri beberapa program yang diaturkan tetapi bukan untuk bertemu dengan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

"Khabar angin ialah khabar angin, saya ada program sendiri dan Anwar juga begitu. Perdana Menteri tidak bertemu Anwar setakat yang saya tahu.

DAP Mengalami Ketegangan!

Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) meminta DAP mengemukakan keterangan dan bukti-bukti mengenai silap kira undi yang telah berlaku.

Ketua Pengarahnya, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, ini adalah untuk mengenal pasti sama ada silap kira undi tersebut berlaku atas sebab 'computer glitch' ataupun merupakan satu penyelewengan.

Menurutnya, ROS sedang menyiasat mengenai jumlah undi yang diterima oleh calon-calon yang bertanding dalam pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) DAP pada tahun lalu.

''Siasatan itu bagi memastikan sama ada berlaku atau tidak unsur manipulasi dalam proses pemilihan parti tersebut," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Cermin Diri Dahulu...

Ahli UMNO yang mahu merebut jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti diminta 'cermin diri' terlebih dahulu jika menganggap mereka lebih berkelayakan daripada Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Syed Ali al-Habshee berkata, perlembagaan parti sememangnya tidak menghalang mereka berbuat demikian dan membenarkan mendaftarkan nama masing-masing untuk bertanding kerana UMNO mengamalkan prinsip demokrasi.

Namun, jelas beliau, jika ingin melihat parti terus utuh dan dihormati, maka tidak ada sebab dua jawatan itu dipertandingkan pada pemilihan akan datang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...