Darahsatriadotcom

Followers

Saturday, 27 July 2013

Terbongkar : Pemimpin Parti Politik Penyebar Gerakan Syiah!

Dua pemimpin tertinggi sebuah parti politik dikenal pasti sebagai bertanggungjawab menyebar dan memberi sokongan politik kepada gerakan Syiah di negara ini terutama di utara tanah air.

Sumber memberitahu, kedua-dua pemimpin tertinggi parti itu telah sekian lama terlibat dalam gerakan Syiah dengan berselindung di sebalik fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah bagi mengaburi orang ramai dan pihak berkuasa.

Malah sumber sama menjelaskan, parti yang dianggotai oleh mereka sebenarnya mengetahui kedua-dua pemimpin tertinggi itu menganuti fahaman Syiah, tetapi tiada sebarang tindakan diambil disebabkan kepentingan politik.

Alvivi Bebas Akhirnya!Not bad (boleh tahan), merupakan perkataan yang diungkap oleh Alvin Tan, blogger kontroversi ketika ditanya mengenai pengalamannya ditahan selama lapan hari di Penjara Sungai Buloh.

Alvin atau nama sebenarnya Tan Jye Yee, 25, kelihatan tersenyum ketika diajukan soalan demikian semasa dia dan pasangannya, Vivian Lee, 24, meninggalkan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta di sini hari ini selepas dibebaskan dengan ikat jamin RM30,000.

Bagaimanapun Vivian yang sentiasa menundukkan kepala dan menutup wajahnya, tidak menjawab soalan yang ditanya para wartawan.

Apakah Kerajaan Kita Berdaulat?

Dong Zong dan Jiao Zong (Dong Jiao Zong), dalam sidang akhbarnya di ibu negara, menolak keputusan Kementerian Pendidikan untuk menambah masa pengajaran dan pembelajaran (P&P) Bahasa Melayu (BM) dan Bahasa Inggeris (BI) di SJKC. 

Peraturan baru yang melibatkan pelajar Tahun Empat, Lima dan Enam itu, dikatakan tidak sesuai untuk dilaksanakan di SJKC. Persoalan saya, siapakah mereka? Adakah mereka ini kerajaan?

Isu ini telah dibawa berbincang sekian lama, kerajaan telah membuat keputusan, tetapi tidak pernah ada penyelesaian kerana terus menerus ditentang oleh kumpulan ultra kiasu ini. Apa jua usaha kerajaan untuk penambahbaikan dan memartabatkan BM di SJKC dilihat menggugat bahasa Cina (BC). Akhirnya, kita pun mengalah.

Mempertahankan Hak Islam Dalam Perlembagaan!

Pada 23 April 2009, Kabinet membuat kenyataan bahawa ‘kanak-kanak bawah umur akan mengikut agama asal ketika ibu bapa berkahwin, sungguhpun selepas salah seorang pasangan itu bertukar agama.’ 

Dua bulan kemudian, Muzakarah Jawatankuasa fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam memutuskan sebaliknya: “Apabila salah seorang ibu atau bapa memeluk Islam, agama anak di bawah umur juga adalah Islam. 

Inilah inti pati yang menjadi pertikaian antara dua pihak berpolemik mengenai Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan, yakni satu klausa berkaitan hak penjagaan ibu bapa untuk menentukan status agama kanak-kanak di bawah umur 18 tahun. 

Dalam versi asal bahasa Inggeris, bunyinya: “For the purpose of Clause (3), the religion of person under the age of eighteen years shall be decided by his parent or guardian.”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...