Darahsatriadotcom

Followers

Saturday, 1 June 2013

Anwar Yang Mungkir Janji!

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meminta satu perjanjian diadakan untuk memastikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyerahkan kuasa sekiranya Pakatan Rakyat memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), kata seorang saksi pertemuan yang diadakan oleh orang tengah dari Indonesia dengan kedua-dua pemimpin itu.

Hamid Awaludin, bekas Menteri Undang-undang dan Hak Asasi Manusia Indonesia, berkata "oleh kerana tidak terdapat sebarang perkara yang boleh membatalkan perjanjian itu, yang dibuat menjelang PRU-13 atau pada hari pengundian, maka perjanjian berkenaan terus terpakai".

Bagaimanapun, "keadaan berubah apabila Najib diisytihar sebagai pemenang" katanya sambil menjelaskan bahawa Anwar meminta perjanjian itu diadakan kerana beliau "yakin akan mencapai kemenangan pada pilihan raya itu berdasarkan hasil pungutan pendapat yang sering menyebelahinya dan jumlah hadirin pada majlis ceramah anjuran Pakatan Rakyat".

Pembangkang Ambil Kesempatan...

Sikap pembangkang yang mempolitikkan tragedi bot ekspres karam di Belaga dekat sini, menunjukkan mereka tidak sensitif dan 'gila kuasa'.

Menteri Kerja Raya, Datuk Fadilah Yusof berkata, pemimpin pembangkang sepatutnya tidak mengambil kesempatan daripada kejadian itu sebaliknya turun padang menghulurkan bantuan kepada mangsa serta keluarga nahas berkenaan.

Lahad Datu 2.0?

Penduduk Sabah khususnya di Sandakan dan Lahad Datu diingatkan tidak terpengaruh dengan khabar angin kononnya pengganas kumpulan Kiram merancang menceroboh kawasan itu sekali lagi pada bila-bila masa.

Panglima Angkatan Tentera (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, khabar angin itu adalah tidak berasas dan bertujuan menakut-nakutkan penduduk di kawasan tersebut.

Menurut beliau, pihaknya bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan terus memantau keadaan keselamatan di kawasan berkenaan bagi melindungi rakyat serta mempertahan negara daripada sebarang ancaman.

Pendedahan : Tsunami Cina Tidak Berlaku Secara Kebetulan!

Kecenderungan pengundi Cina terutama di bandar-bandar mengundi DAP dan menolak MCA dan Gerakan tidak berlaku secara kebetulan. Slogan Ini Kalilah atau UBAH yang ditiupkan oleh Anwar Ibrahim memberi kesan kepada mereka untuk memenangkan calon DAP untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN).

Malangnya, BN yang didukung oleh UMNO tidak tumbang. Anwar tidak bernasib baik, gagal ke Putrajaya untuk menjadi Perdana Menteri dan Lim Kit Siang tidak berjaya menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Bagi UMNO kuasa politik adalah terlalu penting kepada orang Melayu. Bagi orang Cina kuasa ekonomi dan kewangan sudah dimiliki lama. Kuasa pendidikan, budaya dan sosial sedang berkembang subur ikut pola kecinaan. Bayangkan, kalau kuasa politik juga didominasi oleh orang Cina itulah pangkalan terakhir bagi orang Melayu. MCA-Gerakan-MIC dan lain-lain parti komponen BN amat memahami hakikat perkongsian kuasa dengan UMNO.

Penasihat DAP Bakal Hadapi Tekanan!

MCA Bahagian Gelang Patah mengumumkan peletakan semua jawatan dalam kerajaan negeri yang dipegang ahlinya termasuk di peringkat pihak berkuasa tempatan (PBT) berkuat kuasa serta-merta.

Sehubungan itu, Ketuanya, Jason Teoh Sew Hock berkata, penduduk Gelang Patah perlu mengemukakan sebarang aduan atau permasalahan mereka kepada Ahli Parlimen baharu kawasan itu yang juga Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang dipilih dalam pilihan raya umum lalu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...