Darahsatriadotcom

Followers

Friday, 18 October 2013

Perjuangan Islam, Keazaman Politik...

Keputusan tertinggi dalam barisan kepimpinan Ahli Jawatankuasa Pusat (Exco) Pergerakan Pemuda UMNO minggu lalu yang diterima oleh Dr. Fathul Bari Jahaya menarik perhatian umum sama ada sebagai hasil transformasi politik yang berlaku atau menjadi titik permulaan dalam perubahan yang bakal berlaku dalam kepimpinan Ahli Majlis Tertinggi yang berlangsung esok.

Jika mengambil petunjuk tersebut dan berlaku trend yang sama, bermakna Ahli Majlis Tertinggi UMNO sekurang-kurangnya memberikan peluang kepada golongan berpendidikan agama untuk mengisi sebahagian daripada 25 orang yang akan dipilih oleh seluruh perwakilan daripada 191 bahagian di seluruh negara.

Ada pemerhati politik membuat kesimpulan awal bahawa pemilihan UMNO pada kali ini akan memberi peluang lebih luas kepada yang berpendidikan agama berasaskan situasi yang berlaku dalam negara, termasuk sokongan kepada keputusan Mahkamah Rayuan baru-baru ini yang memutuskan penggunaan kalimah Allah adalah hak eksklusif umat Islam, tidak kepada penganut agama lain kerana ia boleh mengelirukan.

Jambatan Anak Muda Dengan Kerajaan!

Zaman Pemuda UMNO dahulu dengan Pemuda UMNO sekarang kata Pengerusi Biro Kebudayaan dan Kesenian Pemuda UMNO Malaysia, Jamawi Jaafar amat berbeza.

"Dalam era keterbukaan ini, Pemuda tidak boleh lagi jadi golongan pendesak. Pemuda tidak perlu turun ke jalan raya untuk mendesak sesuatu. Kerana tindakan itu sinonim dengan pihak pembangkang.

"Saya lebih suka pendekatan Pemuda yang datang jumpa pemimpin dan mengadakan perundingan. Contohnya saf Pemuda zaman 2008 hingga kini, mengamalkan BN Youth Lab di mana kita mengadakan makmal Pemuda BN. Kita cuba mengatasi kelemahan dan memenuhi keperluan anak-anak muda. Akhirnya kita zahirkan kepada pihak kerajaan.

"Misalnya masalah pekerjaan, perumahan, kos sara hidup, pendidikan dan sebagainya. Akhirnya timbul BN Job Fair, BN Youth Education Scholarship (YES), timbul rumah PR1Ma, kerajaan tubuh Rumah Pertamaku, semua ini adalah desakan daripada Pemuda," kata Jamawi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...