Darahsatriadotcom

Followers

Saturday, 15 June 2013

Tahap Kepuasan Rakyat Dikaji...

Kerajaan melantik sebuah syarikat perunding bebas antarabangsa menjalankan kajian dan penyelidikan sistematik bagi mengukur tahap kepuasan serta rasa selamat rakyat di negara ini.

Pengerusi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Bukit Aman, Datuk Ayob Yaakob, berkata pelantikan Frost & Sullivan membuktikan kesungguhan kerajaan menangani isu berkaitan keselamatan dan profesionalisme polis. 


Pegawai Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengadakan perbincangan dengan syarikat terbabit kelmarin, bagi mencari hasil kajian terbaik untuk diguna pakai bagi membantu meningkatkan kualiti perkhidmatan kepada rakyat, katanya. 


Beliau berkata demikian selepas mengadakan sesi penerangan tertutup mengenai penubuhan Jabatan Pencegahan Jenayah dengan pegawai kanan polis negeri, termasuk ketua polis daerah di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPPK) Selangor, di sini, semalam.

Kerajaan Lembut?

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyarankan kerajaan supaya tidak lagi berlembut dan memberi muka kepada pembangkang yang berterusan memperlekeh sistem demokrasi negara.

"Kita perlu keras sikit jangan bagi muka sangatlah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis makan malam sempena Dialog Antarabangsa Langkawi (LID) 2013, di sini semalam.

Beliau berkata, sikap pembangkang yang pada mulanya bersungguh-sungguh mahu mengiktiraf pilihan rakyat bertukar sekelip mata apabila mereka gagal memperoleh sokongan majoriti rakyat dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), 5 Mei lalu.

Desakan Pembangkang Bodoh!

Desakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) agar seluruh kepemimpinan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletak jawatan kerana tidak boleh menerima kekalahan adalah idea bodoh dan mereka yang membuat desakan tersebut tidak layak menjadi Ahli Parlimen.
 
Timbalan Wrip Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sehubungan itu berkata, jemaah menteri tidak akan sesekali tunduk kepada desakan bodoh berkenaan kerana tidak mungkin sistem pilihan raya di Malaysia berlaku penipuan seperti dituduh pembangkang.

Jelasnya, pilihan raya umum di Malaysia baik di peringkat persekutuan dan negeri berlangsung secara serentak oleh pengundi sama, diperhati wakil ejen setiap calon bertanding, ada senarai daftar pemilih serta dakwat kekal yang tidak memungkinkan sebarang penipuan berlaku.

Mat Sabu Bermain Api!

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu bukan sahaja berbohong mengenai fakta kematian ketika dalam tahanan polis malah sengaja mahu 'bermain dengan api' apabila menghasut kaum India membenci kerajaan dan pasukan keselamatan itu.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kenyataan dikeluarkan adalah keterlaluan kerana kaum India bukan golongan yang mencatatkan jumlah kematian tertinggi berhubung perkara tersebut.

"Itu adalah bohong, yang banyak mati sebenarnya adalah kaum Melayu dan bukannya orang India, apa yang disebut oleh Mohamad Sabu bukan sahaja tidak tepat, malah berbaur hasutan kerana membangkitkan soal etnik dan bangsa.

DUN Sabah Menidakkan Pihak Pembangkang!

Keperluan untuk melantik seorang ketua pembangkang semasa sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) tidak timbul kerana ia sememangnya tidak termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan atau undang-undang di negeri ini.

Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Seri Salleh Tun Said berkata, ia juga tidak terdapat dalam peraturan mesyuarat DUN yang menetapkan perlunya seorang ketua pembangkang.

''Seseorang ketua pembangkang dipilih hanya berdasarkan konvensyen, jadi jika parti pembangkang ingin berbuat demikian, kemukakan kepada pihak kita dan kita akan ambil tindakan," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis Angkat Sumpah DUN Sabah di Bangunan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...