Darahsatriadotcom

Followers

Sunday, 9 June 2013

Dana Politik : Pembangkang Masih Membisu!

Kerajaan masih menunggu maklum balas daripada pembangkang untuk turut bersetuju mengikut langkah Barisan Nasional (BN) yang terus menyalurkan sumbangan dana politik ke akaun rasmi parti berbanding akaun individu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala berkata, langkah itu penting bagi membanteras sebarang salah laku dan penyelewengan sekiranya dana tersebut disalurkan terus ke akaun individu tanpa diaudit dan direkodkan.

Beliau berkata, pihaknya telah menjemput pembangkang untuk turut serta menjayakan inisiatif di bawah Pelan Transformasi Kerajaan (GTP) 2.0 itu, namun sehingga sekarang masih belum mendapat jawapan.

DAP : Parti Bersaiz Busut Yang Bongkak!

DAP tidak layak untuk menuduh UMNO sebagai parti perkauman kerana parti itu sendiri terlalu kerdil dalam politik di negara ini selain mampu bertukar wajah seperti musang berbulu ayam.

Profesor Ulung, Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, DAP tidak akan mampu memperoleh kemenangan lebih banyak kerusi Parlimen daripada yang sedia ada sekarang jika mengambil kira populasi penduduk Cina di Malaysia yang semakin mengecil.

Jelas beliau, dari segi teorinya, jika parti itu bertanding di kawasan pengundi berbilang kaum, maka DAP hanya mampu memperoleh majoriti 40 peratus, iaitu jumlah kemenangan yang jauh lebih kecil berbanding UMNO.

Akta Derhaka Dikuatkuasakan?

Kerajaan wajar memberi penekanan serius untuk bertindak mengikut undang-undang terhadap mereka yang cuba mencadangkan agar institusi diraja di negara ini dibubarkan.

Pensyarah Undang-Undang dan Perlembagaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Madya Dr. Shamrahayu Abd. Aziz berkata, tindakan itu perlu dilakukan secara drastik dan tepat memandangkan kini semakin ramai yang berani menyuarakan agar institusi diraja dimansuhkan.

"Ini adalah salah satu perkara yang wajar diberi penekanan dalam usaha menambah baik undang-undang melibatkan penghinaan terhadap institusi diraja di negara ini," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Bila Melayu Cuba Buktikan Telah Bertransformasi!

Kejayaan tujuh anak FELDA menakluk puncak tertinggi dunia, Everest pada Mei lalu adalah gambaran pembaharuan yang dihasratkan kerajaan iaitu mahu melihat organisasi berkenaan mencipta nama di peringkat dunia.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, bagi beliau kejayaan pendaki ekspedisi Everest FELDA 2013 itu satu transformasi bukan saja secara fizikal, tetapi dari segi minda kerana misi itu mencabar kekuatan rohani serta mental.

“Inilah intipati pembaharuan yang saya mahu lihat kepada FELDA secara keseluruhan. Saya mahu melihat FELDA yang boleh mencipta nama di peringkat dunia dan misi menakluk Everest ialah usaha transformasi yang dijalankan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...