Darahsatriadotcom

Followers

Thursday, 15 August 2013

Perlembagaan Dalam Pembinaan Peradaban!

Malaysia adalah sebuah negara yang menghampiri status negara maju. Sama ada kita sedar atau tidak, status negara maju itu membawa erti, pembinaan satu peradaban. Mungkin perkataan 'maju' tidak sama dengan perkataan 'adab' yang menjadi kata dasar kepada 'peradaban'. Tetapi perkataan 'maju' yang kita maksudkan itu hendaklah juga diisi dengan 'adab'. Maka, kemajuan itu adalah juga satu peradaban. 

Peradaban yang juga disebut sebagai tamadun itu mempunyai asal perkataan Arab, iaitu adab. Perkataan adab dalam bahasa Arab itu digunakan dalam maksud yang lebih kurang sama dengan apa yang difahami dalam bahasa Melayu. Ringkasnya ia bermaksud etika atau tatasusila, termasuk kesopanan dan kesusilaan. 

Begitu juga dengan perkataan tamadun. Ia bermaksud taraf kemajuan yang mempunyai adab. Keduanya bermaksud pencapaian fizikal yang seimbang dengan pencapaian rohani. Dalam bahasa Inggeris, istilah yang digunakan ialah civilisation yang berasal daripada perkataan Latin yang merujuk kepada masyarakat bandar, hidup dalam keadaan teratur.

Bila Kesejahteraan Sosial Digugat!

Kesejahteraan sosial merujuk kepada jangkauan untuk memenuhi aspek kekurangan yang wujud dalam kebajikan masyarakat. Kehidupan seharian menuntut kita berinteraksi sama ada proses mengkod dan menyahkod informasi lisan mahupun bukan lisan adalah penting dalam memahami seseorang individu dari budaya yang berbeza.

Ahli teoris interaksionis iaitu George Herbert Mead (1936) menyatakan kehidupan sosial merangkumi aspek interaksi manusia. Ini bererti, tingkahlaku seseorang berkait dengan seorang yang lain, iaitu mengambil kira bagaimana seseorang berkelakuan di antara satu sama lain.

Maka, tidak rugi sekiranya kita lebih memahami agama lain maka tidak akan berlaku isu-isu mengguris hati agama lain seperti tindakan melampau Alvin Tan dan Vivian Lee (Alvivi) yang tidak memikirkan sensitiviti agama Islam dengan tiga tuduhan mempersendakan Islam dan Ramadan serta memuat naik video, dan gambar lucah.

Jangan Jadi Batu Api!

Polis negeri ini menasihatkan agar orang ramai terutamanya para penulis blog tidak menjadi 'batu api' dalam isu sebuah surau resort yang dijadikan tokong di Kampung Sedili Besar di Kota Tinggi, baru-baru ini.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, pihaknya sedang menyiasat secara terperinci kes berkenaan dan pemilik resort terbabit pun sudah ditahan reman.

"Kes ini begitu sensitif sebab melibatkan isu keagamaan dan saya berharap tiada pihak yang cuba melaga-lagakan antara satu sama lain.

"Satu jawatankuasa khas yang diketuai timbalan saya, Datuk Ismail Yatim juga telah ditubuhkan bagi menyelesaikan kes ini," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Johor hari ini.

Jadilah Insan Yang Mulia!

Perkauman sudah menjadi satu perkataan yang biasa dalam kalangan masyarakat Malaysia kini. Orang perseorangan, media, dan pihak tertentu dituduh dan dikatakan bersikap perkauman. Namun, sebelum kita menuding jari pada orang lain, marilah kita tanya pada diri kita sendiri, - "Adakah saya bersifat perkauman?''

Di bulan yang sangat mulia pada rakan-rakan Melayu, adakah kita bersalaman dengan mereka dan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Adakah kita memanggil atau menghantar mesej melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) untuk bertanyakan khabar. Kita harus tanya pada diri sendiri, adakah saya sayang pada manusia sejagat, apakah pendirian saya terhadap pada perpaduan antara kaum ataupun, saya hanya pentingkan diri sendiri, dan keluarga sahaja?

Memang lumrah kehidupan, semua orang sibuk mencari nafkah untuk hidup. Ayah dan ibu bekerja siang dan malam untuk memberi yang terbaik untuk keluarga. Anak-anak ditinggalkan di rumah asuhan kerana mahu menambahkan pendapatan untuk keluarga.

Namun kita lupa satu perkara asas dalam hidup untuk menghormati dan menunjukkan kasih sayang kepada orang lain tanpa menghiraukan warna kulit, agama dan bangsa. Bila azan kedengaran, ada yang merungut bising, tapi bila perayaan Tahun Baru Cina, kita tidak kisah pula dengan bunyi mercun dan bunyi gong yang mengiringi tarian singa. Tatkala Thaipusam pula, dengan bunyi-bunyian alat muzik tradisional, kita berarak di jalan raya, trafik menjadi perlahan kerana memberi laluan untuk perarakan, ramai merungut bila kaum lain menjalankan ibadah atau adat resam mereka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...