Darahsatriadotcom

Followers

Tuesday, 13 August 2013

MCA Dalam Dilema!

Di samping pemilihan UMNO pada Oktober ini , turut menarik perhatian kali ini sudah pasti dua parti komponen Barisan Nasional (BN) iaitu MCA dan MIC. Paling menarik sudah tentulah MCA yang kalah teruk pada pilihan raya umum (PRU) lalu. Sejak masyarakat Cina menolak parti yang mendakwa mewakili kaum itu banyak cerita yang tidak pernah selesai berlegar di dalam MCA. Satu persatu isu ditimbulkan.

Selepas PRU lalu, MCA terus dilanda isu yang berkaitan resolusi bahawa parti itu tidak akan menerima sebarang jawatan dalam kerajaan jika keputusan PRU menunjukkan MCA tidak menerima sokongan penuh masyarakat Cina.

Akhirnya resolusi ini ibarat 'memakan diri sendiri'. Ia umpama perangkap yang memerangkap parti itu dalam meneruskan agenda perjuangannya. Disebabkan 'menerima' jawatan atas kehendak istana, maka Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulai Sebatang, Tee Siew Kiong dikenakan tindakan kerana ingkar arahan menerima lantikan sebagai Exco kerajaan Negeri Johor.

Syiah Simbol Kepincangan Islam!

Keadaan yang wujud dalam negara ini masa kini merupakan simbol kepincangan umat Islam dalam menghadapi dilema yang berunsurkan akidah dan syariah Islam. Perkara ini berlaku disebabkan oleh sikap umat Islam yang terlalu lalai menghayati konteks ajaran Islam yang sebenarnya.

Sikap para pemimpin parti politik umat Islam dalam negara ini yang terlalu ghairah dengan kuasa adalah punca utama perpecahan umat di mana ukhuwah sesama umat Islam adalah berdasarkan kepada parti politik bukan kepada pemahaman akidah dan syariah seperti dituntut oleh Islam.

Sikap terlalu taksub kepada parti politik menyebabkan pemimpin parti politik dan penyokongnya mengetepikan prinsip perjuangan Islam yang dituntut Allah SWT. Kuasa dan kedudukan merupakan objektif perjuangan sehingga mereka kabur melihat realiti, konteks dan implikasi berpolitik tanpa berdasarkan kepada etika berpolitik dalam Islam. Keangkuhan yang dipertonjolkan oleh mereka digambarkan dalam pelbagai bentuk yang tersasar sama sekali dengan perjuangan politik dalam Islam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...