Darahsatriadotcom

Followers

Tuesday, 19 March 2013

Wajib Baca : PM Bidas PAS


Pertikai wira mati syahid: Pemimpin pembangkang mempolitikkan kematian anggota keselamatan

Datuk Seri Najib Razak membidas pendirian Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib yang menyifatkan kematian anggota pasukan keselamatan dalam Ops Daulat di Lahad Datu sebagai syahid dunia dan bukan syahid dunia akhirat.


Mati syahid

“Apa yang berlaku di Lahad Datu baru-baru ini satu ujian besar untuk melihat sejauh mana kesyukuran kita terhadap nikmat dikurniakan oleh Allah dan sejauh mana taat setia dan kasih sayang kepada negara tercinta," Datuk Seri Najib Razak

Perdana Menteri berkata ia amat bertentangan dengan keputusan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang memutuskan anggota dan pegawai yang terkorban tergolong dalam kalangan mereka yang mati syahid dunia akhirat.

Pembangkang enggan iktiraf wira

Sehubungan itu, Najib berkata, beliau berasa pelik dan kurang jelas mengenai punca sebenar pemimpin PAS enggan mengiktiraf kematian wira negara kerana perjuangan mempertahankan nyawa, harta benda, tanah air dan negara adalah selari dengan tuntutan syariat Islam dan tidak boleh dipertikaikan sesiapa pun.

“Mereka terkorban dengan niat pertahankan nyawa, keluarga, harta benda, maruah dan keselamatan negara,” katanya pada majlis penyampaian surat tawaran kepada 800 ketua kampung, imam serta Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang terpilih menjadi calon Program Khas Menunaikan Fardu Haji tajaan Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) 2013 di sini, semalam.

Najib juga kesal dengan sesetengah pemimpin pembangkang yang sanggup mempolitikkan isu mati syahid.

“Apakah agenda mereka sehingga ada seorang pemimpin pembangkang bermulut celupar dan mendakwa kononnya ini semua sandiwara kerajaan pimpinan Barisan Nasional?

“Ini bukan masa untuk kita jadikan soal serius membabitkan kedaulatan negara, nyawa masyarakat awam dan maruah diri untuk ditendang ke sana sini mengikut nafsu politik masing-masing,” katanya.

Sebaliknya, Perdana Menteri menegaskan inilah masanya setiap rakyat Malaysia perlu menunjukkan kesetiaan kepada agama dan negara.

“Apa yang berlaku di Lahad Datu baru-baru ini satu ujian besar untuk melihat sejauh mana kesyukuran kita terhadap nikmat dikurniakan oleh Allah dan sejauh mana taat setia dan kasih sayang kepada negara tercinta,” katanya.

Pada 6 Mac lalu, mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Islam yang dipengerusikan Prof Emeritus, Tan Sri Datuk Dr Abdul Shukor Husin, memutuskan mereka mati syahid dunia akhirat kerana kematian ketika mempertahankan keselamatan rakyat dan negara sangat mulia di sisi Islam.

Jawatankuasa itu juga memutuskan jasa dan pengorbanan anggota keselamatan sangat besar kepada negara kerana terkorban dalam mempertahankan keselamatan nyawa, harta, keluarga, maruah dan kedaulatan negara.

Sumber : Berita Harian Online

No comments:

Post a Comment

Admin tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang komen yang diberikan... Harap komen yang diberikan tidak berbaur perkauman dan tidak berunsur lucah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...