Darahsatriadotcom

Followers

Friday, 6 September 2013

Jom Fahami Kenaikan Harga Minyak!

Kenaikan harga minyak merupakan isu ekonomi paling sensitif buat rakyat Malaysia. Tindakan merasionalisasikan subsidi minyak adalah satu tindakan yang tidak popular. 

Bagi mana-mana pemimpin pun ia boleh mencetuskan dilema kerana perlu membuat pertimbangan sama ada ingin terus menjadi popular yang mana sentiasa kelihatan mementingkan kebajikan rakyat ataupun mengutamakan kedudukan kewangan negara dalam tempoh jangka masa panjang.

Di sinilah, seorang pemimpin kena membuat pertimbangan terbaik. Jika mahukan populariti, nescaya, apa sahaja yang menyenangkan hati rakyat akan dipertahankan. 

Namun, dalam tempoh jangka masa panjang kedudukan kewangan negara akan terjejas teruk. Iktibar pemimpin-pemimpin negara Barat yang terlalu menjaga populariti mereka menyebabkan ekonomi negara mereka dilanda kemelesetan teruk.

Sebenarnya apa yang dilakukan oleh kerajaan adalah berdasarkan situasi semasa dan masa hadapan ekonomi dunia dan Malaysia. Pada asasnya, ekonomi dunia masih tidak menentu, bahkan bagi penganalisis dan pakar-pakar ekonomi, terdapat kewajaran kebimbangan ekonomi dunia akan meleset. 

Antaranya, ekonomi negara-negara Barat masih belum pulih sepenuhnya. Ekonomi negara-negara berkenaan ‘terkepung’ dalam kegawatan krisis hutang Eropah. 

Pakar-pakar ekonomi mereka masih belum menemui strategi ekonomi terbaik untuk memulihkan ekonomi negara mereka. Begitu juga, apa yang telah berlaku ke atas Amerika Syarikat (AS) apabila Rezab Persekutuan AS pun berura-ura untuk mengurangkan rangsangan ekonomi AS dengan mengurangkan pembelian bon. 

Polisi perlonggaran kuantitatif (QE) yang selama ini dilaksanakan oleh Rezab Persekutuan AS mungkin dihentikan, juga boleh menjejaskan ekonomi dunia. 

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Rezab Persekutuan AS telah banyak menggunakan wang untuk merangsang sistem kewangan AS ekoran terjejas teruk akibat krisis subprima pada tahun 2008. Sekiranya Rezab Persekutuan AS bersetuju untuk melaksanakan pengurangan polisi QE, ekonomi dunia berkemungkinan akan semakin tidak menentu.

Ini terbukti apabila dana ekuiti asing di Malaysia telah dijual dengan banyaknya sejak kebelakangan ini. Tambahan lagi, ringgit Malaysia agak lemah berbanding dolar AS. 

Bahkan, minggu lepas, harga minyak dunia setong telah meningkat pada tahap tertinggi dalam tempoh 18 bulan. Tambahan lagi, timbul kebimbangan AS dan sekutu- kutunya akan melancarkan tindakan ketenteraan ke atas Syria. 

Keadaan geopolitik di negara-negara Timur Tengah yang masih tidak menentu boleh menjejaskan ekonomi serantau, khasnya dan ekonomi dunia, umumnya. Pastinya ia juga boleh menjejaskan ekonomi Malaysia sama ada secara langsung mahupun tidak langsung.

Di samping itu, kedudukan kewangan dan ekonomi Malaysia juga perlu diambil kira. Ini kerana Malaysia tidak boleh selama- lamanya mencatatkan defisit fiskal. Sasaran defisit fiskal tahun ini adalah pada tahap empat peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). 

Jika tiada tindakan merasionalisasikan subsidi minyak, sasaran ini sukar dicapai. Pada masa yang sama, tahap hutang kerajaan persekutuan mestilah tidak boleh melebihi 55 peratus daripada KDNK. 

Begitu juga hasil pendapatan negara tidak boleh kurang daripada perbelanjaan operasi negara. Dengan kata lain, jika kerajaan masih ingin mempertahankan subsidi minyak pada tahap sebelum ini iaitu RM1.90 seliter, maka kerajaan terpaksa membelanjakan lebih banyak wang rakyat berbanding sebelum ini ekoran kenaikan harga minyak dunia. Sedangkan terdapat kekangan dalam kedudukan kewangan negara. 

Tidak mustahil, akhirnya, kewangan negara semakin rapuh dan Malaysia terpaksa meningkatkan jumlah hutang luar semata-mata untuk menyenangkan hati rakyat dengan mengekalkan harga minyak pada tahap sedia ada.

Dalam tempoh jangka masa panjang, hutang yang semakin tinggi menyebabkan hasil kerajaan semakin menurun dek kerana terpaksa membayar hutang dan kadar faedah. 

Keadaan akan semakin parah apabila perbelanjaan operasi kerajaan pun terpaksa ditampung dengan hutang. Maka, jika ini berlaku, gaji kakitangan kerajaan terpaksa dibayar dengan menggunakan hutang. 

Bagaimana mungkin pembangunan negara boleh dilaksanakan dengan baik sekiranya gaji kakitangan awam pun terpaksa dibayar dengan cara meminjam.

Sedangkan umum mengetahui gaji kakitangan awam baru sahaja dinaikkan pada bulan Julai yang lalu. Dijangkakan terdapat pengumuman penting mengenai elaun skim kakitangan awam pada hujung tahun ini hasil kajian kerajaan untuk menambah baik skim-skim kakitangan awam. Sudah tentu setiap pengumuman akan menyebabkan tambahan perbelanjaan kerajaan. 

Bayangkan gaji dan elaun kakitangan awam yang semakin meningkat terpaksa ditampung dengan hasil yang sedia ada. Pada masa yang sama, subsidi minyak juga mahu dikekalkan hanya semata-mata inginkan populariti dan menyenangkan hati rakyat. 

Nescaya, jika sekiranya hutang kerajaan semakin meningkat dan begitu juga hutang isi rumah pun semakin tinggi, maka, seluruh ekonomi Malaysia akan lumpuh. 

Bagaimanapun, ini bukan bermaksud kerajaan hanya perlu duduk diam tanpa berbuat apa-apa untuk membantu rakyat. Susulan kenaikan harga minyak, kerajaan juga telah mengumumkan untuk meringankan beban golongan berpendapatan sederhana yang terhimpit dengan kenaikan harga minyak. 

Pengumuman akan dibuat dalam Bajet 2014 nanti. Seperti diketahui, penjimatan subsidi minyak akan disalurkan kepada golongan berpendapatan rendah melalui Banturan Rakyat 1Malaysia (BR1M), manakala golongan berpendapatan sederhana seolah- olah kelihatan diabaikan oleh kerajaan. 

Pengumuman kerajaan untuk membantu golongan ini memberi khabar baik kepada mereka. Banyak langkah yang boleh dilakukan untuk membantu mereka dan antaranya adalah dengan mengurangkan kadar cukai pendapatan pada tahap yang terendah. 

Membantu semua lapisan rakyat menggambarkan betapa kerajaan tidak ambil mudah apabila ‘terpaksa’ mengumumkan kenaikan harga minyak. Pastinya, tindakan terbaik adalah dengan menyeimbangkan kemampanan kedudukan kewangan negara dan pada masa yang sama mengutamakan kesejahteraan rakyat.

1 comment:

 1. saya seorang pemain industri saham. saya sgt setuju dgn rencana yang di keluarkan admin.tindakan menaikkan hrga ron 95 ada kena mengena dgn pasaran saham dan ekonomi. saham adalah sebahagian daripada dana pendapatan negara dan berpuluh ribu syarikat2 dimalaysia.

  ini sedikit dari ulasan seorang pakar ekonomis ttg subsidi petrol.

  "Dari sudut ekonomi, saya setuju subsidi minyak dikurangkan.
  Pada 31 Julai 2013 Fitch Ratings telah mengurangkan outlook credit negara kita dari stabil ke negatif. 2 perkara utama yang menjadi perhatian Fitch Ratings adalah 1) kebergantungan negara kepada hasil petroleum 2) pertambahan subsidi.

  Masa laporan kredit ini keluar, boleh tahan ramai yang 'kutuk' kerajaan. Jadi bila kerajaan kurangkan subsidi, yang 'kutuk' tempoh hari patut bersetuju sebab sandarannya adalah dari Fitch Ratings." ini sebahagian dr ulasan pakar trsebut.

  sebaik fitch rating mgeluarkan laporan kredit, sebanyak rm3 billion(jika tidak silap) dana pelaburan oleh para foreign investor telah mngeluarkan dana plaburan dari bursa malaysia. harga indeks klci jatuh mendadak namun masih tetap stabil. saham blue chips majority jatuh.

  ini antara perkara yang rakyat tidak tahu ttg ekonomi malaysia. saya turut marah dgn kenaikan harga sbb takut ttg chain reaction harga barangan keperluan . namun kerajaan "terpaksa" mengorbankan sesuatu untuk perkara yg lebih baik.

  saya percaya akan berlaku banyak syarikat2 yg akan mengurangkan pemberian bonus dan kenaikan gaji kepada kakitangan kerana dr analisis yg diketahui banyak syarikat yg rugi apabila pasaran equiti dan pelaburan mereka merudum kerana penurunan harga pasaran saham ketika ini walaupun penurunan tidak dahsyat.

  sekiranya tiada tindakn kerajaan mengurangkan subsidi petrol nescaya pasaran saham akan terus merudum kerana kekurangan modal dari pemain saham asing. kesan nya banyak syarikat akan rugi atau kurang untung dan seterusnya syarikat tidak mampu untuk bayar bonus dan kenaikan gaji dan rantaiannya ialah pekerja akan kurang berbelanja akibat tiada kenaikan gaji dan seterusnya melemahkan ekonomi makro malaysia kerana kurangnya rakyat malaysia berbelanja.

  kita mengeluh kenaikan 20sen atau sebulan purata kenaikan rm50 petrol, tetapi ianya mungkin boleh menyelamatkan ekonomi malaysia berbilion billion.

  ReplyDelete

Admin tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang komen yang diberikan... Harap komen yang diberikan tidak berbaur perkauman dan tidak berunsur lucah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...